Skip to content

Post Mortem

December 2, 2005

December 2nd, 2005

mortuaryGoing to post-mortem never fails to bring my thoughts to the purpose of life & death. When i was in the mortuary, looking at the body on the lab trolley or atas meja makmal.. near the sink & pipe.. the thought just hit me – that the body seemed so worthless, it’s just another speciment, bahan eksperimen saja, hanyalah daging yg tidak bernyawa, yang tidak tinggi nilainya. Dalam keadaan tu, rasa susah nak percaya/imagine bahawa daging & jasad yg di hadapan saya ni sebenarnya dulu pernah hidup macam saya, berjalan-jalan di antara kita, dulunya seorang engineer & sebagainya. Sekarang apa yg tinggal cumalah daging di atas trolley makmal, which will be experimented on. Seolah ia rendah nilainya..

.

Masa tu, sangat terasa dalam hati…
Allah just lend him this body for some years.. dan kini Allah pinjamkan pula jasad dia pada medical students, untuk mencari ilmu darinya. Sedang dia? The person himself? Adakah dia tak wujud lagi? Dia ada.. cumanya sekarang sedang mengadap Allah, & pada masa yg sama, kami di sini sedang study from jasad dia. Right??

.

Yg mati cuma jasad dia. Yg kaku cuma fizikal dia saja. Dia nya tak lenyap begitu saja. Ruh tidak mati. Ruh dia masih ada, wujud.. cuma sekarang di alam lain.

“Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati..” (Ali ‘imran:185)

It hit me then.. jadi, saya juga seperti dia. Jasad saya ni pun, sama jugalah seperti jasad dia. Allah cuma pinjamkan pada saya, sekejap je.. and soon after i leave this world, this body will mean nothing to me, will be of no use to me anymore.

.

Saya terfikir, jasad yg Allah beri ni mmg amat bernilai pada diri kita.. tapi cuma semasa hayat kita saja. (Apalah yang kita sanjung sangat sekarang?). Selepas tu, segalanya selain dari amalan kita, termasuklah jasad ni, tiada nilai lagi. Namun, sangat hebat & sempurnanya jasad ciptaan Allah. Kecil mana pun ciptaan itu, ia sangat canggih & sophisticated. Kalaulah rosak apa2 yg Allah kurniakan pada kita sejak lahir.. nak cari transplant organ bukan cerita mudah!

.

pancreatic-cellContohnya, just because sel2 yg halus lagi microscopic dlm pancreas tak dpt secrete insulin, seluruh badan suffer Diabetes! Affect lifestyle & everything. Canggihnya ciptaan Allah; kalau liver(hati) dikerat sebahagiannya, it can simply grow back to its normal size! Without any problem. It won’t overgrow, it will automatically stop growing once the original size is restored. SubhanAllah!

.

But what do we do with all these wonderful gifts Allah has given us? Saya yakin Allah tidak menganugerahkan kita segalanya ini.. just for us to play around, have fun, relax & do nothing. Kenapa Allah pinjamkan jasad pada kita? Beri kita tubuh badan? Lagi pula yg sempurna..

“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kpd para malaikat; Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorg khalifah di muka bumi..”
(Al-Baqarah:30)


“Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadat kepadaKu.”
(Adz-Dzaariyaat:56)

.

Jawapannya…

Supaya kita dapat laksanakan perintah Allah ini. Supaya kita mampu buat apa yg Allah mahu kita buat. Dgn jasad ini & byk lagi kurniaan-kurniaan Allah yg lain, gunanya supaya kita dpt melaksanakan amanah itu. Or have we use it for something else instead?

Masihkah kita ingat kenapa kita di sini… or have we forgotten our sole purpose of life…

2 Comments leave one →
  1. rkukaudya permalink
    June 3, 2009 7:10 am

    salam ziarah.
    bersyukurlah buat diri yg slalu melihat peringatan2-NYA di sekeliling ruang kehidupan.
    smoga enti slalu dlm perlindungan n rohmat ALLAH.
    senang hati dapat tumpang baca tulisan2 enti di sini.😉
    terima kaseh kerna berkongsi.

  2. adeq permalink
    August 10, 2009 8:10 am

    salam ukhwah ukht.
    sangat menyentuh hati.
    teruskan mencari dan menggali kebesaran Allah.
    dan berilah peringatan kepada kami~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: