Skip to content

tick tock!

October 1, 2006

Jam_1 Ah.. begitu pantasnya makhluk Allah yg bernama masa itu berjalan. Bahkan,atas perintah Allah, mungkin masa itu kini sedang berlari. Berlari & terus berlari tanpa menunggu sesiapa, di luar kawalan sesiapa, tidak mengikut telunjuk sesiapapun, kecuali Tuhannya sendiri – Allah Rabbul ‘Alamin.

Hmm.. sekarang terasa seperti masa itu sudah berlari jauh meninggalkan saya. Benarlah Allah kata,

“Demi masa. Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dlm kerugian.” (Surah Al-Asr : ayat 1-2)

.

Kita sibuk atau tak sibuk, sempat atau tak sempat, suka atau tak suka, harini sudah masuk 8 Ramadhan. It has been 1 week since we registered in the ‘Ramadhan Academy’. Bulan puasa dah habis seminggu.

.

Ramadhan ini hadiah dari Allah untuk kita. It’s a present. Janganlah kita tak perasan. Sebabnya,utk tempoh 29 atau 30 hari ini, seperti yg NabiKurma_1 sudah cerita dlm 1 hadith riwayat Ahmad, bahawa Allah perintah supaya dibukakan semua pintu syurga yang cantik itu seluas-luasnya & tutup semua pintu neraka yang sangat mengerikan itu. Syaitan pun Allah belenggu supaya tidak boleh lagi mengacau kita hamba-hamba Allah yang sememangnya selalu lemah ini. Biar mudah kita menggapai khusyuk dalam solat, meraih tenang dalam ibadah & luar biasa gagah dalam melawan hawa nafsu. Wouldn’t you call that a present? Itu belum include Lailatul Qadr lagi, dan keampunan Allah yg melimpah-ruah bagi orang yg nak bertaubat.

.

Kalau on normal days kita rasa macam jalan utk mendekatkan diri kepada Allah tu sangatlah susah & penuh ’semak-samun’, well.. now jalan itu sangat lapang! It’s a highway!

.

Kalau fikir balik, hadiah ni semuanya untuk siapa? Allah dpt untung apa-apa ke? Tidak. Obviously semuanya untuk kita. Betapa sayangnya Allah pada kita hamba-hambaNya. Kalau tak rasa juga dlm hati, entahlah (Ya Allah, limpahkanlah Nur dlm hatiku & berilah petunjuk). Orang-orang yang malas berfikir & tak menggunakan akal saja yg tak peduli keistimewaan Ramadhan. Cuma orang yg bodoh saja akan mengabaikan Ramadhan. Moga kita bukan dalam golongan itu.

.

Terlampau rugi orang yg jadual hariannya sama saja dlm Ramadhan atau luar Ramadhan, yg beza cuma tak breakfast & lunch. Tu je. Dan lebih rugi besar orang yg perasaannya & imannya sama saja dlm/luar Ramadhan. Tak rase ape.

.

“Wahai org2 yg beriman,diwajibkan ke atasmu berpuasa sbgaimana diwajibkan atas org2 sebelummu agar kamu berTAQWA.”  (Surah al-Baqarah : ayat 183)

Puasa itu gunanya utk menambahkan taqwa & as mentioned above, byk lagi bonus-bonus lain dalam Ramadhan ni. It’s a good package.

.

So,terimalah hadiah Allah ini dgn tangan terbuka & make the most of it. Tinggal 22 hari lagi untuk sama-sama merebut manfaatnya. Kepada sahabat-sahabat yg saya kasihi… selamat beribadah, moga ikhlas & diterima. May we graduate from ‘Ramadhan Academy’ this year with distinction in the sight of Allah. =)

.

p/s: It’s such an irony that we are celebrating Ramadhan now,at the same time the Irish are playing ‘ghosts’ for their Halloween!

.

8 Ramadhan 1427H

Galway.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: