Skip to content

singa berperangai kijang

February 27, 2010

Dunia gempar sekali lagi. Maka larislah akhbar dan sibuklah studio bilik berita. Bagi mereka yang masih juga terlepas berita dunia paling sensasi ini, saya hidangkan ceritanya untuk tatapan semua, untuk kita tahu, fikirkan, perhalusi dan belajar.

.

Januari 20, Dubai – Mahmoud al-Mabhouh, Ketua Komando HAMAS ditemui mati terbunuh di sebuah bilik hotel. Siasatan awal pihak polis Dubai mendapati ia pembunuhan yang dirancang licik dan sangat rapi, melibatkan 10 lelaki dan 1 wanita, disyaki ejen Mossad, iaitu Israel’s secret intelligence service (mcm CIA utk US). 11 orang suspek ini tiba ke Dubai dari pelbagai destinasi di dunia lebih awal dari Mahmoud, dengan beridentitikan 6 passport rakyat British, 2 Ireland, Perancis, Germany dan Switzerland, yang kesemuanya palsu. Pemilik passport sebenarnya sedang berada di rumah sepanjang masa atau sakit di hospital.

.

Hasil penelitian berdozen-dozen CCTV di airport, hotel dan shopping mall oleh penyiasat polis Dubai, sepanjang konspirasi pembunuhan yang memakan masa tidak sampai 24 jam itu, didapati 11 orang suspek ini menyamar dengan pelbagai rupa, berubah setiap kali keluar dari tandas dan bilik, dari penampilan ahli sukan yang pulang kepenatan membawa reket tenis, kepada seorang yang bercermin mata berambut panjang berjanggut, kemudian kepada lelaki segak memakai blazer lagak seorang businessman yang membawa briefcase. Mereka tidak pernah berhubung dengan satu sama lain dengan telefon bimbit, tetapi kesemuanya kerap menerima panggilan dari negara Austria.

.

Mereka telah mengekori As-Syahid Mahmoud Al-Mabhouh sejak di airport lagi, berpura-pura melanggar troli beliau, mungkin untuk mengecam dan memastikan ketibaan Mahmoud. Kemudian ejen yang lain pula telah menaiki lif yang sama dengan Allahyarham, memastikan nombor bilik hotelnya. 30 minit kemudian, ejen lain pula mendaftar masuk ke bilik yang bertentangan. Turut terlibat ialah seorang wanita yang membawa shopping bag dan memakai topi bunga yang besar yang berpura-pura terkunci di luar bilik Mahmoud semasa ketiadaan beliau, sedangkan hakikatnya wanita itu sedang cuba memecah masuk dan menukar setting kunci. Dalam tempoh 22 minit sahaja selepas kepulangan Allahyarham Mahmoud ke bilik hotel, mereka berhasil membunuhnya, suffocating him. Hanya dalam tempoh 2 jam, kesemua 11 orang suspek telah meninggalkan bumi Dubai melalui penerbangan ke serata dunia, Afrika Selatan, Hongkong, Frankfurt dll. Jenazah As-Syahid hanya ditemui dalam bilik hotelnya keesokan harinya apabila beliau tidak check-out.

.

Tiada siapa yang dapat menjejaki siapa 11 orang ini. Mereka dilihat di kamera-kamera, dengan rupa yang berbeza-beza setiap kali, dan di airport, dengan identiti passport palsu. Maklumat ini dibongkarkan oleh pihak berkuasa Dubai dan ia tersebar sekelip mata ke seluruh dunia.

Maka berpeluhlah para menteri kerajaan British dan Israel menjawab kepada media dan rakyatnya. 6 rakyat British yang disyaki sebagai Pembunuh itu kini hidup dalam ketakutan kerana akan didakwa. Gordon Brown, Perdana Menteri Britain menyatakan kekesalan dan ketidakpuasan hatinya kepada Israel yang memperkudakan rakyat British, memalsukan passport British untuk kepentingan Mossad dan mengancam untuk  menghentikan kerjasama sedia ada dengan Israel. Seperti biasa, Israel diam membatu, tidak mengiyakan, tidak juga menafikan benarkah itu perbuatan ejen Mossad mereka. Rakyat British marah-marah, bersimpati dengan mangsa dan pelbagai lagi reaksi timbul.  

..

Itulah dramanya ketika ini. Lihatlah setiap dada-dada akhbar, tajuk-tajuk besar berita dunia. Semuanya berkisar tentang Hamas dan Mossad. Apa yang kawan-kawan fikirkan? ..selain dari ‘wah macam dalam movie la’.

.

Pertamanya, kita doakan semoga Allahyarham Mahmoud Al-Mabhouh menggapai Syahid, berada di sisi Allah Taala yang dicintainya… menuruti jejak langkah Sheikh Ahmad Yasin, Dr Abdul Aziz Rantisi dan ramai lagi pahlawan Palestin yang telah pergi dahulu.

.

Kita tidak tahu apakah cerita sebenar, konspirasi apa yang sedang berlaku, kecuali permainan yang dipertontonkan oleh media kepada kita. Yang pasti, agenda yang sama sedang berjalan, oleh pihak yang sama sejak dahulu, bukan? Iaitu agenda memusnahkan Islam oleh musuh Islam. Tiada apa yang baru tentang ini. Yang pasti, seorang lagi mujahidin telah mereka bunuh, sedangkan drama-drama rentetan ini akan pasti akan senyap selepas beberapa ketika.

.

Apa yang kita faham?

Musuh Islam bekerja keras.
Mereka merancang dengan penuh teliti dan rapi. Bukan hanya pembunuhan, penaklukan, kejatuhan ekonomi dan hal yang besar-besar sahaja. Yang lebih penting lagi, agenda mereka lebih banyak melibatkan hal kecil-kecil dalam kehidupan seharian kita. Ini kerana sebelum mereka membuat plot cerita hal yang  besar-besar,  mereka haruslah membius, memberi ubat pelali dahulu kepada umat Islam, sepertimana seorang pemburu hendak mendekati sang singa yang gagah dan garang. Bagaimana pula dengan kita? Dengar perkataan ‘dakwah’ telinga kita terasa ngilu. Suruh bergerak menyeru Islam, kita rasa tak mampu. Diri sendiri pun rasa tak terseru.

…..

Kita adalah anak-anak singa yang berperangai seperti kijang. Kita adalah putera-puteri Islam yang sudah dibius, diberi ubat pelali, hingga tidak sedar keberanian dan keimanan kita kepada Allah mampu menggerunkan seluruh dunia. Kita tidak yakin bahawa masa depan adalah milik Islam. Melihat masalah ekonomi dunia sahaja kita sudah rasa almost impossible untuk baiki. Belum lagi fikir masalah kerosakan akhlak manusia. Kita nampak musuh Islam tu macam kuat sangat. Power sangat. Hebat sangat.. sampai suruh boikot barang Israel pun kita taknak… tak berapa rasa penting… sebab kita rasa
‘tak ada faedahnye. bukannya jejaskan ekonomi mereka sangat pun.’

.

Saya tidak cakap atas angin. Hasil survey yang saya lakukan menunjukkan:
– lebih 30% responden mengakui sebab tidak boikot adalah merasa ia tidak ada kesan pada Israel.
– 22% lagi tidak merasakan kewajipan.
– 17% tidak mahu mengorbankan kepentingan sendiri dari menggunakan jenama yang disukai.
Musuh Islam telah meracuni fikiran kita sampai kita rasa kita kecikkk dan perlu bergantung selalu pada kehebatan idea, budaya dan produk mereka. Singa yang gagah itu tidak mampu lagi menerkam, telah berperangai seperti kijang, yang seboleh-bolehnya suka lari saja, dari tanggungjawab, dari berfikir, dari segala-galanya…

.

Larilah. Sejauh mana kakimu membawa. Pasti tertangkap jua. Dalam mahkamah agung Allah, pasti akan dibicara!
… APA yang telah aku sumbangkan untuk agama?

.

~ al-fatihah untuk As-Syahid Mahmoud Al-Mabhouh

.

ar-rumaisa
14 rabi’ul awwal 1431 hijriah
Letterkenny, Ireland.

3 Comments leave one →
  1. February 27, 2010 9:38 pm

    mari terus membina batu-bata ummah^_^

  2. March 2, 2010 1:36 am

    Salam ukhti.
    Saya teruja membaca post ukhti. Terima kasih atas post ini.

    My comment to all yang cintakan Palestin dan islam ini ialah:

    Kenapa kita berkata tentang palestin bila ada isu? Dan bila isu jadi sejuk, kita pun sejuk dan bila berlaku isu lagi kita bising macam ayam keluar reban di pagi hari.

    Mulalah seluruh dunia kutip derma berbillion billion yang memang tak sampai pun pada hamas. Duit itu habis diperjalanan ke palestine dan destinasi akhir dan baki duit itu setelah ditelan perakus perakus hanya sampai ketangan fatah dan untuk menyerang hamas kembali.

    Bagi orang seni. Mula lah sajak sajak yang memualkan tentang palestine didendangkan yang tidak memberi faedah walau seposen pun!

    Kawan kawan kita dalam jamaah islam, mulalah solat hajat dan qunut nazilah dan mengalirlah airmata airmata simpati yang dilakunkan dalam doa itu yang berupa retorik semata mata!

    Mulalah kita bakar bendera israel dan terpekik terlolonglah kita dijalanan macam kena sampuk hantu raya?

    Dapatkah semua ini membantu?

    Bagi saya semua agenda simpati terhadap palestine yang dilakukan oleh kita secara bermusim ini hanyalah menguntungkan pihak pihak musuh dan mereka menjadikan isu palestine barang dagangan untuk meraih keuntungan.

    Ukhti.

    Akhirnya selepas sejuknya isu …pernahkah kita selepas solat wajib mendoa dan memunajatkan agar Allah membantu Palestin.

    Pernahkah kita setiap kali selepas solat jumaat, sama sama bersolat hajat setiap minggu untuk memohon bantuan Allah mendoakan palestin?

    Pernahkah kita yang mengistihar diri kita sebagai jundullah ini melaksanakan dan meng reserve kan satu slot agenda palestin setiap kali kita mengadakan program program didalam jamaah kita agar kita dapat mengambil ruh perjuangan mereka untuk kita jadikan sebhagian semangat dan kesedaran dalam perjuangan kita?

    Pernahkah kita mengumpulkan setiap seminggu seposen dua dalam halakah dan pertemuan kita untuk kita kumpul dan dermakan pada Palestine?

    Pernahkah setiap minggu dalam program halakah kita, kita adakan solat hajat untuk palestine?

    Banyak lagi yang boleh kita persoal dan muhasabahkan!

    Terus terang saya katakan ….sepanjang saya berhubungan dengan wakil wakil palestine, mereka tidak pernah meminta kita untuk mengutip wang untuk mereka tapi yang mereka selalu minta dan minta adalah doa doa kita yang berterusan. Hanya doa doa. Mereka menangis mendambakan doa doa kita yang berterusan itu …itu saja perkara utama yang mereka harapkan.Selain mohon bantuan ubat ubatan.

    Tentang boikot barangan israel, berapa ramaikah antara kita ruh yang hidup yang sanggup melakukannya …kerana ruh yang hidup dalam mujahadah sahaja yang mampu melakukan begitu kerana 3/4 dari produk dan perniagaan dimonopoli oleh israel dimalaysia ini.

    Akhirnya saya setuju dengan pandangan anti bahawa musuh islam memang tak power, tak kuat, dan lemah tapi kuatkah kita?

    Kekuatan mereka tertonjol kerana kelemahan kita. Kita lemah.

    Dakwah kita lemah. Dakwah kita hanya berputar dicircle kita saja. Dalam jamaah kita saja. Jamaah kita hanya mampu mengadakan program tarbiyah yang routine saja setiap tahun. Usrah daurah jaulah tapi tidak dapat meng groom ahli ahli jamaah menjadi duat yang mampu mnerjah masyarakat.

    Mereka hanya mampu menjadi glamour dalam membeina ukuhuwah dikalangan mereka sahaja dan akhirnya mereka yang hebat hebat dengan tarbiyah ini Beribu ribu setiap tahun pulang ke malaysia. Tapi hanya menjadi singa yang tak bergigi …..

    Yang jadi doktor dan profesional hilang dengan dunia kerja dan kemewahan yang dimiliki. yang bidang agama bekerja menjadi penguatkuasa2 agama dan hanya menjadi penceramah penceramah politilk dan penceramah radio dan tv untuk cari makan …

    Sebab itu dimalaysia sukar untuk mencari muraobbi yang dapat mendidik umat ini ….

    maaf terlalu panjang tapi ini lah luahan hati saya dan saya tidak bercakap dengan gigi dan lidah saja tapi ini adalah realiti yang saya telah laluinya dalam kehidupan saya dari overseas dulu hinggalah kehari ini ………inilah realiti yang kena kita terima dan harus kita usahakan untuk melahirkan lebih ramai singa yang bergigi …..bukan singa yang berperangai kijang atau singa yang hanya tinggal gusi!

    wallahuaklam

  3. ummu.ukayl permalink
    March 4, 2010 5:12 am

    masyaAllah, mantap penulisannya~
    mohon copy untuk kebaikan ummat yg lain
    jazakillah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: