Skip to content

Antara hak & Haq

November 2, 2011

Kebelakangan ini semua orang bercakap tentang hak ; hak untuk bersuara, hak untuk mendapat keadilan, hak untuk memilih, hak untuk bebas dan macam-macam hak lagi. Semua orang berfikir tentang hak, tidak kira agama, bangsa, negara, miskin atau kaya, lelaki atau perempuan, berpendidikan atau tidak dll.

.

Dalam bidang Undang-undang (Hukum), kita tahu undang-undang diadakan demi menjaga perkara ini, dengan HAKim yang tugasnya mengembalikan hak dan kebenaran. Kalau dalam bidang Etika, hak akan dikaitkan dengan tanggungjawab – orang yang mengabaikan hak orang lain dikatakan tidak beretika dan tidak  bertanggungjawab.

.

Justeru, kita melihat banyaklah perkara terjadi kerana orang menuntut hak, menuntut apa yang diyakini sebagai kebenaran. Di luar negara, kita menyaksikan Revolusi Timur Tengah (Tunisia, Mesir, Libya, Syria) serta undian kemasukan Palestine ke badan dunia UNESCO. Antara kisah terhangat dalam negara pula adalah pemansuhan ISA, kempen BERSIH, kempen HIMPUN dan yang terbaru, Seksualiti Merdeka.

.

Serabut rasanya membaca cerita-cerita tuntutan hak ini. Ada kisah yang membuat kita tersenyum dan ingin bertepuk tangan. Ada kisah yang membuat kita kesal dan malu. Yang pasti, semua orang nak kan kebenaran padanya, semua orang nak kan haknya, semua orang mengaku dialah yang benar. Hingga kadangkala kita jadi pening,
Siapa yang benar sebenarnya?
Betulkah itu hak mereka?
Bagaimana mereka menilai kebenaran sebegitu rupa?
Inikah mereka katakan hak?
Sungguh neraca itu semakin kabur…

Everybody wants to claim their rights. But are the rights claimed, Right? could it be Wrong?
Semua orang nakkan hak. Tetapi adakah hak yang dituntut itu Haq? boleh jadi ia Batil?

.

Sebagai muslim, bagaimana kita? Di mana kita berdiri? Apakah yang kita gunakan sebagai neraca untuk mengatakan Benar atau Salah?
Adakah…
yang ‘benar’ itu ialah pendapat MAJORITI? Maka pendapat minoriti itu salah?

yang ‘benar’ itu ialah apa YANG BIASA? Maka apa yang tak biasa itu salah?

yang ‘benar’ itu ialah apa YANG LOGIK? Maka apa yang tidak logik itu salah?

yang ‘benar’ itu ialah apa yang MENYENANGKAN HATI? Maka apa yang tidak menyenangkan hati itu salah?

.

“Dan jika kamu menuruti kebanyakan orang-orang yang ada di muka bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Mereka tidak lain hanyalah mengikut sangkaan belaka, dan mereka tidak lain hanyalah berdusta.” (Surah Al-An’am : ayat 116)

.

Berhati-hatilah. Kita tidak boleh jadi mangsa keadaan. Kita tidak boleh tidak peduli. Kita tidak boleh hentam sahaja, ikut sahaja. Berdirilah di atas keimanan, keyakinan dan kefahaman.  Saya berdoa semoga neraca kita tidak kabur dalam taufan isu-isu yang melanda. Jangan keliru. Walaupun semua orang mengaku benar, semua orang mengaku itu haknya…

.

seBENARnya…

Dalam Al-Quran, Allah menyebut perkataan الحق (al-Haq) yang bererti kebenaran, yang sebenar, yang HAKiki.

” Al-Haq (kebenaran) itu datangnya DARI TUHANMU, oleh itu jangan sekali-kali engkau termasuk dalam golongan orang yang ragu-ragu.” (Surah Al-Baqarah : ayat 147)

Dan di antara sifat-sifat kebenaran itu adalah – ia jelas, kekal, tidak pernah berubah, tidak akan binasa; ia adalah fakta. Maka kita cuma boleh buat 1 saja kesimpulan, iaitu Allah sahajalah Yang Benar, kerana Dia sajalah yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana, kekal, tidak pernah berubah dan tidak binasa.

Jadi, kalau Allah Maha Benar, pastilah apa-apa yang datang dari Allah.. itulah yang benar.
Tidak mungkin Allah Yang Maha Benar, akan menurunkan kitab yang tak benar.
Tidak mungkin Allah Maha Benar, tapi janjiNya tak benar.
Tidak mungkin Allah Yang Maha Benar, akan memberitahu apa yang tak benar.
Mustahil !

.

Maka, kalau tak sama dengan apa yang Allah kata, kalau berbeza dari apa yang Allah suruh, maka salah lah! walau apapun hujahnya. Maka ia bukan hak, bukan kebenaran. Dan pasti akan ditemui kecacatan/sanggahan/ketidaksempurnaan padanya. Hanya menunggu masa. Ya, akal kita mampu berfikir dan menimbang, tetapi ia cetek dan selalu tertipu. Maka berpeganglah kepada wahyu TuhanMu..

“Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah dan janganlah kamu bercerai-berai..” (Surah Ali Imran : ayat 103)

.Wallahu’alam.

.

trying as best to ink what i think,
ar-rumaisa
Waterford

(rujukan : Manusia & Kebenaran oleh Syeikh Yusuf al-Qardhawi, Al-Quran)

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. Zulkifli permalink
  November 2, 2011 3:50 pm

  5 star!! 🙂

 2. nabihah permalink
  November 2, 2011 4:21 pm

  Daboom!

 3. November 2, 2011 4:48 pm

  Inilah akibat bila demokrasi menjadi pembalut kehidupan, politik parti menjadi anutan dan kecanduan………dan melupakan jalan asli yang ditunjuk Tuhan! Akibatnya … ummah kecelaruan. Kafir mengambil kesempatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: