Skip to content

Tiada Kamera Secanggih Mata

August 16, 2012

10.30 pm – Dia membuka cermin mata hitamnya dan duduk di hadapan saya. Baru perasan mata kirinya itu adalah mata palsu; mata plastik. Saya memulakan pemeriksaan mata.
“Your right eye is fine, Eddie. Nothing serious. Just a tiny scratch on the cornea that will resolve itself within a few days. I’ll give you an antibiotic cream for that. “
Tiba-tiba pemuda sebaya saya itu menangis. Bercucuran air matanya tidak berhenti. Saya sukar untuk menenangkannya. “Thank you doctor! Thank you!”
Pelik juga saya pada mulanya. Dia sanggup menunggu di hospital selama 7 jam semata-mata untuk berjumpa dengan saya hanya kerana matanya merah?? Bukannya kerana sakit pun. Lalu dalam esakannya dia bercerita, 10 tahun lalu seketul paku terpelanting masuk dan menusuk ke dalam mata kirinya, dan matanya tidak dapat diselamatkan walaupun selepas beberapa pembedahan,lantas dia buta sebelah. Disebabkan jangkitan kuman serta nanah yang teruk, akhirnya mata kirinya itu dikeluarkan terus. Oleh sebab itu, dia menjadi fobia, risau, tidak tidur malam, apabila satu-satunya mata yg dimilikinya tiba-tiba merah.

.

Spontan dalam hati, saya mengucap syukur kepada Allah atas penglihatan yang sempurna kedua-dua mata saya. Sungguh kesihatan adalah antara nikmat Allah yang paling selalu kita lupakan. Tentang mata, Consultant saya pernah berkata,
“The eyes are vital. You look with your eyes. You communicate with others through your eyes. And when people speak to you, usually they don’t look elsewhere, they look into your eyes, don’t they?”

.

Nak cerita canggihnya mata ciptaan Allah..
Walaupun kita sedang memandang lurus ke depan, tanpa menggerakkan mata, kita tetap boleh nampak kelibat orang bergerak di tepi kita kan? Ini kerana ruang penglihatan (visual field) bebola mata kita dijadikan Allah sangat luas. Tidak ada kamera yang mampu dicipta begini. Kamera hanya boleh fokus kedepan, tidak dapat pada masa yang sama seperti mata menangkap sejauh apa yang di kiri atau di kanan.

.

Namun, mata kita bukanlah seperti kamera yang mengambil gambar, tapi lebih seperti streaming video, bergerak setiap masa dan merekod kesemua maklumat, menghantarnya ke otak untuk diteliti dan difahami. Kalau nak banding, berapa kelajuan internet kita? Pernahkah kita terfikir berapa kelajuan maklumat bergerak dengan kabel saraf kita dari mata ke otak dan kembali semula ke mata? Kemudian spontan menentukan tindakan kita, tangan kita bergerak mencapai benda itu, atau kaki kita melangkah dan memanjat. Berapa laju? Berapa mili saat? SubhanAllah!

.

Kita ada 2 biji bola mata dgn saraf yg tersendiri, namun geraknya sentiasa selari, sentiasa bersama. Kalau tidak selari, sudah tentu kita akan pening. 2 imej berasingan yang dilihat oleh setiap bola mata itu kemudiannya dicantumkan menjadi satu imej oleh otak, memberikan kita pandangan 3 dimensi. Maka kita dapat mengagak jarak jauh sesuatu benda dari kita. Kalau kita cuma ada sebiji bola mata saja, 3-dimension vision kita tak jadi, tidak tepat, tidak selamat untuk memandu kereta.

.

Cukuplah ada sehelai saja bulu mata termasuk ke dalam mata kita sendiri, bahkan apa-apa yg lebih halus daripada itu, kita akan cepat merasanya. Begitulah sensitifnya kornea kita, yang Allah cipta melindungi bahagian depan mata kita. Kalau ada rambut jatuh atas kulit kita pun kadang-kadang kita tak perasan. Namun kornea kita diciptakan Allah super sensitif, dengan kebolehan untuk pulih cepat seperti sediakala tanpa parut dalam masa 2-3 hari jika tercalar/terkopek hanya pada permukaan. Telus dan jernih agar tidak mengganggu penglihatan.

.

“Ya Tuhan kami, tidaklah Engkau ciptakan semua ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau. Maka lindungilah kami dari azab api neraka.” (ali-imran : ayat 191)
.
Kepada siapa lagi harus kita memuji dan berterima kasih? Bersyukur dan beribadah? Sesungguhnya segala apa yang telah dilihat, apa yang telah disaksikan, ditonton oleh 2 biji bola mata yang sempurna ini akan dipersoalkan di Hari Akhirat kelak.

.

Saya telah menonton satu dokumentari tentang para huffaz quran dari seluruh dunia, bertajuk ‘Quran by heart‘ (LIKE!). Terdetik..
Seandainya…
Suatu hari tiba-tiba Allah menarik nikmat penglihatan daripada saya, lantas….
berapa banyakkah Al-Quran yang sudah ada melekat dalam dada saya? Berapa ayatkah yang lidah saya mampu bacakan? Berapa surah sajakah yang mampu saya lantunkan? Lebih penting lagi, bukan cuma di bibir, tapi banyak mana ayat al-quran yang terkesan menjadi cahaya dalam hati?

Dengan segala deria yang sempurna sekarang ini, setakat manakah yang saya ada dalam dada sebagai bekalan?

.

Allah berfirman..
“…sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati di dalam dada.” (surah al-hajj : ayat 46)

.

.

Ya Allah, celikkanlah mata hati kami, sentiasa menyaksikan dan berjalan dengan cahayaMu.

.

ar-rumaisa
Ophthalmology Trainee

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. BalQis permalink
  August 16, 2012 9:17 am

  jzkk, k hanim utk post ni =’) semoga dpt jd daie pakar mata, insyaAllah

 2. Nurul Nadiah permalink
  November 10, 2012 2:07 am

  syukran jazilan…kerana memberi nasihat dan menyedarkan saya kembali agar tidak lupa nikmat Allah s.w.t yang bernilai ini..  -nadiah-

  ________________________________

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: