Skip to content

a beautiful moment on a beautiful night

August 5, 2013

Hari ini 27 Syawal. Cepat masa berlalu. Things are back to normal.

traffic in the rainNamun saya masih ingat dengan jelas suasana malam 27 Ramadhan. Sungguh pun hujan selebat-lebatnya, berduyun-duyun manusia hadir memenuhi segenap ruang masjid di Islamic Cultural Centre Ireland, Clonskeagh, Dublin. Pastinya ada satu tarikan yang kuat serta dorongan yang teguh bagi jiwa-jiwa ini untuk turun bersama-sama angkatan saff masjid, seperti mana yang saya juga rasakan. Berjalan atau bertongkat, hatta yang berkerusi roda sekalipun, Allah telah menyuntik keinginan yang tetap dan merezekikan untuk sampai menjadi tetamuNya malam itu. Alhamdulillah!

.

Jadi apalah sangat hujan lebat, jalan lecak, traffic jam, takde parking, terpaksa jalan berasak-asak, atau jam yang sudah lewat mencecah 11.30, hampir menjelang tengah malam, ketika imam baru hendak memulakan terawih – semua itu tidak jadi penghalang bagi para ahli jamaah masjid malam itu. Puasa selama 19 jam sehari sepanjang Ramadhan di Ireland ini tidak melemahkan semangat, sebaliknya mengobarkan semangat untuk dekat dengan Allah, inshaAllah.

Apabila kita merasakan matlamat kita besar, maka apa cabaran yang hadir akan tampak kecil saja. Namun jika dari awal lagi iradah (kemahuan) kita tidak kuat, matlamat kita tidak terasa penting, maka segala cabaran akan kelihatan besar dan payah. Cuit sedikit sahaja, pantaslah melatah berundur.

.

Malam itu di masjid, tiada bicara tentang perbezaan negara, bangsa, bahasa, warna kulit, budaya; semuanya telah lebur dalam kekhusyukan perhambaan kepada Maha Pencipta di dalam kesatuan saff yang tersusun. Pemandangannya terlalu mempesonakan! Itu sahaja pun sudah cukup untuk membunuh keangkuhan sesiapa pun yang terpengaruh dalam kemelut nasionalisme kebangsaan dan perkauman. Ini ubatnya Islam sediakan.
“The slightest feeling that one race is better than another is absolute ignorance of the basics. No justification at all in this regard.” ~ Mufti Menk Ismail.

.

Saya yakin, bagi ahli jamaah masjid, InshaAllah masing-masing hadir dengan nawaitu dan pengharapan setinggi langit untuk memohon kurnia rahmah, keampunan dan keredhaan Yang Maha Esa pada malam penuh barakah. Sujud-sujud terasa memerdekakan jiwa, merawat hati yang luka apabila semua pergantungan dibulatkan dan diletakkan kepada tempatnya, iaitu Allah yang bisa menyelesaikan segalanya dengan hanya “Kun Fayakun!”.

36_82

“Sesungguhnya kekuasaan Allah, apabila ia mengkehendaki adanya sesuatu, hanyalah berfirman ‘Jadilah!’ maka ia terus menjadi.” (Surah Yasin : ayat 82)

Janganlah kita tanya bila kemenangan akan tiba, bila kejayaan akan sampai, bila kurniaan Allah akan turun – kerana itu semua hanyalah perkara “Kun Fayakun!” bagi Allah. Tapi tanyalah tentang usaha kita, amal kita, kegigihan kita, tawakal kita, doa kita. Syeikh Yusuf Qadhi menyebutkan;
“If you want something, but you have not wake up for tahajud in the middle of the night making Doa for it, then in reality… you don’t really want it!”

.

qiyamUsai terawih, dalam solat witir, imam membacakan doa qunut yg sangat panjang, 20 minit lamanya… hingga bercucuran airmata anggota jamaah masjid kesemuanya ketika bergema menyebut Ameen. Ameen. Ameen.  Berdoa seperti yang bukan rutin, tapi dihadirkan bersamanya jiwa dan hati, pengharapan dan kecemasan, lantas diameenkan oleh para soleh & solehah. Sungguh terkesan dan syahdunya tidak dapat saya lupakan.

Tidak ada moment yang lebih indah daripada itu!

Sesungguhnya…
Betapa banyaknya permintaan kita kepada Allah.
Betapa besarnya hajat kita kepada Allah.
Betapa tingginya pengharapan kita kepada Allah.
Betapa hebatnya pergantungan kita kepada Allah.
Menyedarkan kita…
Betapa perlunya kita kepada Tuhan.

Sesungguhnya Allah Yang Maha Kaya, Maha Mengetahui, Maha Berkuasa lagi Maha Bijaksana
juga adalah
Maha Mendengar, Maha Pengampun, Maha Mengurnia, Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Allahussomad!

.

“Apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (Muhammad) tentangKu, maka (beritahulah) sesungguhnya Aku adalah dekat, Aku perkenankan doa orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu, dan hendaklah mereka beriman kepadaKu agar mereka selalu mendapat petunjuk (berada dalam kebenaran).” (Surah al-Baqarah : ayat 186)

.

berkongsi rasa indahnya berdoa, nikmatnya bertuhan,
ar-rumaisa
Waterford

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: